Žirovac - Ostojići

Danas kada je Banija takva prilično pusta, kad se kaže Žirovac, obično se misli na Donji Žirovac, kome pripada i naselje Ostojići. Postoji i Gornji Žirovac, koji je po statističkim podacima nekada bio brojniji i veći od Donjeg Žirovca. Danas su oba pusta, Donji malo manje.

Donji Žirovac je nakon II Svetskog rata bio opština kojoj je pripadalo desetak naselja u okolini, među njima i Ostojići. Kasnije, tokom 60-ih godina 20. v., Žirovac je postao deo opštine Dvor na Uni. Danas kada je Žirovac sam po sebi pust, i u njemu živi svega nekoliko porodica, možete zamisliti na šta liče ostala naselja, pa i naši Ostojići. Narod je uglavnom raseljen širom planete, a po pričama onih koji pamte, uglavnom je u pitanju raseljavanje po većim gradovima Hrvatske, u Vojvodinu i u Ameriku.

Uglavnom, dragi posetioče, odavde iz ove zelene šume, sa ove nadmorske visine, iz ovog zaseoka okruženog neverovatnom prirodom i njenim opasnostima, potiču naši Ostojići, jedna grana od mnogo Ostojića na svetu. Ovaj kraj je kroz sve ratove bio izrazito slobodarski, a zbog svog osećaja za slobodu, narod odavde je oduvek plaćao visoku cenu glavama posečenim od Turaka, ustaša, Nemaca i drugih zlotvora koji su učinili da nas danas ima toliko malo, da se moramo po internetu tražiti.